Ze werden nooit afgebeeld als de meest tedere en zachtaardige mensen, en een team van Britse en Canadese wetenschappers hebben nu ook bewijs gevonden dat oermensen werkelijk de agressieve en competitieve heethoofden waren zoals in de film.
Gevonden en geanalyseerde fossielen lijken erop te wijzen dat onze voorouders veel hogere niveaus van het mannelijk sekshormoon testosteron hadden dan wij. Dit zou als gevolg hebben dat onze voorouders zich agressiever gedroegen en meer seks hadden. Hoe verder van de homo sapiens sapiens verwijderd, hoe meer kans er was op 'promiscue' of polygaam gedrag.
Vingerlengte
De wetenschappers keken hiervoor naar de lengte van gefossiliseerde vingerkootjes. Eerder was al aangetoond dat foetussen die blootgesteld worden aan veel testosteron, vaker agressief gedrag vertonen en meer seks hebben dan andere foetussen.
Tegelijk beïnvloedt het hormoon de fysieke ontwikkeling. Wie blootgesteld wordt aan veel testosteron, heeft een ringvinger die langer is dan de wijsvinger. De twee vingers zijn ongeveer gelijk van lengte bij een lage blootstelling aan testosteron.
Door te berekenen wat de verhouding is van de vingers bij vier Neanderthalers en één vroeg-moderne mens, kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de oermannen (nog) meer vol testosteron zaten dan moderne mannen.
Monogaam
Uit de studie bleek ook dat de Australopithecus (de stam waartoe Lucy behoort) al monogaam gedrag zou kunnen vertoond hebben. De voorvader Ardipithecus daarentegen gedroeg zich meer zoals de moderne mensapen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten